Det finnes mange myter om kredittkort. Her får du en oversikt over de åtte vanligste, og en forklaring på hvorfor de ikke stemmer.
Myte #1 – Med kredittkort mister du kontrollen over egen økonomi
Myten sier at veien er kort fra kredittkort til inkassokrav og betalingsanmerkninger.
Sliter man økonomisk, kan kredittkortbruk forverre situasjonen. Har man mange kredittkort og forbrukslån, kan det være krevende å holde oversikt over de ulike forfallsdatoene.
Har man derimot i utgangspunktet god oversikt og kontroll over egen økonomi, er det ikke slik at man mister kontrollen ved å bruke et kredittkort. Med riktig og trygg bruk kan det være både oversiktlig og lønnsomt å bruke kredittkortet som betalingsmetode.
Myte #2 – Kredittkort er dyrt
En vanlig myte om kredittkort, er at det er dyrere i bruk enn et debetkort. Dette stemmer ikke. Et kredittkort koster ingenting om det blir brukt riktig.
Den effektive renten på kredittkort kan være høy. Men pengene du bruker, vil ikke få renter før forfallsdatoen. De fleste kredittkort har rentefri betalingsutsettelse på 45-50 dager. Ved å betale inn kreditten man har brukt før forfall, slipper man unna høye renter og gebyrer.
De fleste kredittkortene i dag har ikke årsavgift, og det er som regel helt gratis å bruke kortet i butikker. Noen kort tar gebyr for uttak i minibank.
NB: Skal du bruke kredittkortet i utlandet, vil det ofte påløpe andre gebyrer. Undersøk dette med din utsteder før avreise.
Myte #3 – Å bruke kredittkort er ikke trygt
Når det gjelder trygghet, er det en viktig forskjell på debetkort og kredittkort: Blir du forsøkt svindlet, og svindlere stjeler penger fra kortet ditt, vil du få pengene tilbake av banken om det gjelder kredittkortet ditt. Banken har ikke ansvar for dette hvis du har blitt svindlet via debetkortet ditt.
De fleste kredittkort stiller også med trygghet i sin inkluderte reiseforsikring.
Myte #4 – Kredittkort gis til folk som allerede sliter med økonomien
Dette er også feil. Har man utestående betalingskrav eller betalingsanmerkninger, vil man få avslag på søknaden om kredittkort. Kredittvurderingen som banken foretar, vil undersøke hele økonomien til den som søker; både betalingshistorikk, gjeld og inntekt. Hvis man har betalingsanmerkninger, vil man få dårlig kredittscore, og slik vil man vurderes som ikke betalingsdyktig.
Myte #5 – Kredittkort tilbys til ungdommer
Man må være myndig for å få kredittkort i Norge. Noen kort har enda høyere aldersgrense. Derfor er det ikke mulig for ungdommer å få kredittkort.
Myte #6 – Kredittkort har mange skjulte kostnader
Mange kredittkort har gebyrer, som årsavgift, uttaksgebyr og gebyr som legges til beløp du eventuelt overtrekker kortet. De ulike gebyrene vil det opplyses om i vilkårene. Det finnes også kredittkort som ikke har gebyrer.
Renten vil være høy om man ikke betaler innen forfallsdato. Dette er heller ikke en skjult kostnad. Vi anbefaler deg å lese vilkårene nøye, siden disse varierer fra kort til kort.
Myte #7 – Du vil tape på å anvende kredittkort i stedet for debetkort
Heller ikke denne myten holder mål. Kredittkort kommer med fordeler, som bonuser og løsninger for cashback. Det vil si at du kan handle i utvalgte butikker, samle poeng og få rabatter. Det får du ikke med et debetkort.
Du kan derfor spare, og ikke tape, penger på å bruke kredittkortet.
Tips: Se vår artikkel om beste Mastercard her.
Myte #8 – Det kreves høy inntekt for å få kredittkort
Dette stemmer ikke. Mange kredittkortutstedere har krav til minsteinntekt, men ofte ligger denne på 50 000 kroner årlig. Man kan derfor få innvilget kredittkort, selv om man ikke har høy inntekt.
Oppsummering
- Det finnes mange myter om kredittkort. For eksempel tror mange at det ikke er trygt å bruke kredittkort, og at man kan tape penger på det.
- Kredittkort har gjerne en høy, effektiv rente. Heldigvis har kredittkort en lang rentefri betalingsutsettelse. Så lenge man betaler inn pengene man har brukt før forfallsdatoen, slipper man unna renter på kreditten.
- Ungdommer og folk med økonomiske vansker vil ikke få kredittkort. Banken foretar en kredittvurdering for å vurdere om den som søker kan betjene et kredittkortlån.