Betalingssystemer – Visa, Mastercard og Amex

Det finnes flere betalingssystemer for bankkort og kredittkort, og noen er mer anvendelige enn andre.

Les her om hvorfor kortet ditt bør være tilknyttet VISA eller MasterCard, og hva du bør tenke på om du velger American Express.

VISA og MasterCard er betalingsløsninger

VISA og MasterCard er selskaper som står for betalingssystemene som brukes rundt omkring i verden.

Det betyr at de er bindeleddet mellom deg som eier kortet, alle tilknyttede salgssted der du bruker kortet, og alle bankene og finansselskapene som håndterer kontoene der pengene går ut og inn.

Når du betaler en restaurantregning, sørger betalingssystemet for at pengene trekkes fra enten kontoen din (om du bruker bankkort), eller fra kredittselskapet ditt (om du bruker kredittkort).

Summen sendes deretter til restaurantens bankkonto. Det samme skjer når du bruker kredittkort eller bankkort i en minibank. Visa, Mastercard og andre betalingssystemer krever samtidig et gebyr for å gjennomføre transaksjonen.

Låner ikke ut penger

Visa låner deg ikke pengene, men sørger for at transaksjonene går riktig for seg.

Om betalingen foregår med et kredittkort tilknyttet disse to systemene, er det en bank eller et kredittselskap som står for selve pengene. Hverken VISA eller MasterCard yter kreditt til kortbrukerne på noen som helst måte.

For eksempel er det Santander Consumer Bank som låner deg penger om du eier et Gebyrfri VISA, eller Danske Bank dersom du eier et 365 MasterCard.

Dette vil også fremgå i kortets vilkår når du søker hos banken.

Betalingssystemer som VISA og MasterCard sørger for at pengene overføres trygt mellom kjøper og selger.

American Express er både kredittyter og betalingssystem

I motsetning til VISA og MasterCard, utsteder American Express egne kredittkort der de selv er kredittyter.

Selskapet samarbeider også med mange forskjellige banker, og vil da stå for kun betalingssystemet, mens banken er kredittyter.

De vanligste AmEx-kortene her til lands er de som utstedes i samarbeid med flyselskapet SAS. Eier du et SAS AmEx Classic, Premium eller Elite, er det American Express du låner penger av når du betaler med kortet. Det er også mulig å få AmEx-kort utstedt av DNB, der DNB da står som kredittyter.

Les også: Vår forside over alle kredittkort.

Betalingssystemenes utbredelse

Det viktigste aspektet når du skal velge betalingssystem er utbredelsen. Samtidig er det viktig at systemet er anvendelig i Norge og Europa. Det er tross alt her vi bor, og her vi reiser mest.

Rangert etter antallet transaksjoner og gjennomsnittssum, er dette de fem største systemene i verdenssammenheng:

 1. China UnionPay
 2. VISA
 3. MasterCard
 4. Discover Card
 5. American Express

China UnionPay kan vi se helt bort i fra. Systemet er riktignok størst i omsetning, men det har dårlig utbredelse globalt. Discover Card tar vi for oss litt lenger ned i artikkelen.

Hvis et salgssted ikke er tilknyttet VISA eller MasterCard kan dette være et tegn på manglende seriøsitet.

I praksis er det kun 3 som gjelder

VISA og MasterCard aksepteres så godt som overalt, og i totalt over 200 land. American Express aksepteres i omtrent 150 land. De landene som da mangler, er land du neppe kommer til å besøke særlig ofte.

Du vil i praksis slite med å finne et salgspunkt, både fysisk og på nett, som ikke aksepterer VISA eller MasterCard som et minimum. Som regel aksepteres begge, og ofte kommer AmEx i tillegg.

Antall brukersteder globalt:

 • VISA – omtrent 44 millioner brukersteder.
 • MasterCard – omtrent 42 millioner brukersteder.
 • American Express – omtrent 25 millioner brukersteder.

I tillegg er det omtrent 2,5 millioner minibanker som lar deg ta ut med et kredittkort som har VISA eller MasterCard. For AmEx er det tilsvarende tallet omtrent 1,7 millioner.

Hva med Discover Card og Diners?

Kortets betalingsløsning er det som bestemmer hvor du kan bruke det.

Discover Card er både et betalingssystem og en kredittyter, slik AmEx er det. Utbredelsen er stor i USA, og antall brukersteder er faktisk litt høyere der enn for både VISA og MasterCard.

I Europa er det imidlertid kun et fåtall land der du finner brukersteder som aksepterer systemet, og antallet i hvert land er i tillegg lavt.

På sikt kan det nok hende vi får se norske Discover-kort, men per i dag er dette ikke et alternativ her til lands.

Diners Club var en gang relativt utbredt, men avsluttet all virksomheten sin i de nordiske landene i 2019. Selskapet ble forøvrig kjøpt av Discover i 2008.

Hva bør du velge?

Om du vil være sikker på at kredittkortet ditt aksepteres, er det åpenbart at det bør ha VISA eller MasterCard som betalingssystem.

Hvilket av de du velger spiller liten rolle. Det du burde fokusere på er betingelsene du får fra kredittyteren.

Her er de faktorene vi mener er det du burde fokusere på når du velger kort:

 • Rentene – Jo lavere rentene er, desto bedre.
 • Gebyrene – Unngå kort med årsavgift, velg kort med e-faktura, og velg helst kort med gebyrfrie uttak.
 • Forsikringer – Vurder å velge kort som gir gratis reiseforsikring, eventuelt andre forsikringsavtaler.
 • Rabatter – Velg kort som gir faste rabatter på produkter du uansett trenger.
 • Cashback – Vurder å velge kort som gir cashback. Selv om summene du får igjen er begrensede, gir cashback god effekt sammen med faste rabatter.

Om du velger et AmEx-kort, kanskje fordi det gir fordeler du absolutt vil ha eller trenger, anbefaler vi at du vurderer å skaffe et ekstra kredittkort, med enten VISA eller MasterCard som betalingssystem.

Meny