De beste tipsene for å unngå kredittkortsvindel

Nordmenn blir svindlet for over hundre millioner kroner hvert år. Og før du konkluderer med at vi er altfor godtroende her på berget, må det sies at også svindlerne blir stadig flinkere i jobben sin.

Metodene er blitt mer utspekulerte. Det er vanskeligere enn noensinne å avsløre en svindel.

Rundt 70 % av all svindel skjer på nett. Og fordi vi ofte bruker kredittkort online, er kortene ekstra sårbare. Heldigvis finnes det enkle mottiltak. Som står i mot selv den smarteste svindleren.

Selv om de fleste blir fralurt pengene sine på nettet, skal du være forsiktig i den virkelige verden også. Vi starter med å se på hvordan du kan beskytte kortet ditt offline.

Vær litt paranoid

Det er bursdag og juleaften samtidig for svindlere som klarer å få tak i kredittkortet ditt. Aldri la andre få kortet ditt og aldri gi fra deg pinkoden. Ikke en gang til din egen bestemor.

Ha alltid to øyne på kortet så snart det forlater plassen sin i lommeboken:

 • Forteller en kelner deg at han eller hun må ta med kortet bort til disken? Bli med bort og se hva som skjer.
 • Sier selgeren at hun eller han må ta med kortet på bakrommet for å sjekke det? Be om å få bli med for å se hva vedkommende gjør.

For godt til å være sant?

Lytt til magefølelsen. Dette gjelder både på nettet og i den fysiske verdenen. Synes du tilbudet virker for godt til å være sant? Da er det trolig det.

Kanskje har du kommet over en vare som er voldsomt mye billigere enn i andre butikker? Eller et investeringstilbud som garanterer en avkastning på mange titalls prosent, for ikke å si flere hundre?

Synes du et tilbud skurrer, er det trolig god grunn til å la kortet forbli i lommeboken og skygge banen.

Hvem handler du med?

Stoler du på at selgeren er den vedkommende utgir seg for å være?

Det finnes et enormt antall nettbutikker. Langt fra alle er til å stole på. En god del av dem eksisterer bare for å svindle deg.

Det enkleste er å bare handle med kjente og velrennomerte selgere og butikker. Skulle du allikevel ønske å gå på den «smale sti», med andre ord kjøpe noe av en ukjent forhandler, bør du gjøre dette:

 1. Se om du finner et organisasjonsnummer og fysisk kontaktinformasjon på nettsidene, slik som gateadresser og telefonnumre.
 2. Har butikken en Facebookside? Sjekk om det finnes tilbakemeldinger fra andre kunder der.
 3. Er butikken nevnt på com? Hva er i så fall tilbakemeldingene?
 4. Bruk Google. Søk på BUTIKKNAVN + tilbakemelding, review, svindel, scam, og så videre.

Jo mindre informasjon du klarer å finne om nettbutikken eller forhandleren, desto større grunn er det til å la være å bruke kortet der.

Husk at Forbrukertilsynet har en oversikt over falske nettbutikker på sine nettsider.

«https»

Denne er enkel: Alle seriøse nettsider, inkludert dem som selger noe, krypterer sidene sine med såkalt SSL-teknologi. Dette gjør det vanskeligere for skurkene å stjele kundeinformasjonen, slik som kredittkortnumre.

Det er to måter å finne ut om nettsidene er krypterte på:

 1. Se etter s-en. Sjekk at nettadressene begynner med https. Ukrypterte nettsider mangler s-en: Her står det kun http.
 2. Se på hengelåsen i nettleserens adressefelt: Er den grønn og/eller lukket? Da er sidene krypterte.

Du bør ikke under noen omstendighet bruke kortet på nettsider som ikke er krypterte.

«Verified by»

Sikkerhetsløsningene fra Visa og MasterCard gjør det tryggere å handle på nettet.

Visa og MasterCard har også tatt i bruk metoder for å bekjempe nettsvindel. Metodene gjør at du må identifisere deg når du handler hos selgere som bruker dem.

Du kan bli bedt om å bruke BankID for å bekrefte at du er du. Eller taste inn en pinkode.

Nå er det ikke slik at du garantert blir svindlet bare fordi nettbutikken ikke har dette på plass. Men du kan i alle fall være trygg på at du ikke blir lurt hvis selgeren bruker sikkerhetstjenestene fra Visa og MasterCard.

Bare pass på at du ikke går i logofellen.

Du kan kommer borti skurker som har festet sikkerhetslogoene til MasterCard og Visa på nettbutikken sin. Men du blir aldri bedt om å indentifisere deg når du skal betale. Skjer dette, bør du avbryte handelen sporenstreks og ta kontakt med kredittkortselskapet.

Unngå nettfiske

Problemet med phishing eller nettfisking blir bare verre og verre. Metoden går ut på å skaffe seg betalingsinformasjonen til ofrene, for eksempel via e-post.

Vær ekstremt skeptisk når noen ber om å få informasjon fra deg på nettet. Ikke minst når det er snakk om ting som kredittkort- og kontonumre.

 • For det første, er det svært få grunner til at noen skal måtte be om kontonummeret
 • For det andre… Greit nok at du må taste inn kredittkortnummeret i en nettbutikk du handler i. Men utover dette skal du være svært forsiktig med å gi ut kortdetaljene.

Mange av phishingforsøkene skjer via epost. Svindlerne kan utgi seg for å være banken din. En butikk du har handlet i. Eller til og med skattemyndighetene og Nav.

Får du en slik epost, bør du aldri klikke på lenkene i den. Ta heller kontakt med banken eller nettbutikken og spør om eposten virkelig kommer fra dem.

Ikke klikk!

Dette er et av de eldste nettsikkerhetsrådene som finnes: Ikke klikk på linker og filer i eposter. Ikke engang om det er din beste venn som har sendt deg meldingen.

Jo, virusprogram og brannmurer blir stadig bedre. Men det blir svindlerne også.

Unngå at noen installerer skadelig programvare på pc-en eller telefonen din. Du vet, programvare som kan logge tastetrykkene dine eller som låser pc-en eller telefonen inntil du betaler løsepenger.

Den beste måten å slippe unna på, er å la lenker og epostvedlegg hvile. Slett eposten i stedet, du.

Alarm, Alarm!

Det er flere ting å passe seg for. Opplever du noe av det vi lister opp under, bør alarmklokkene ringe:

 • Nettbutikken har liten eller ingen informasjon på nettsidene sine om personvern og/eller returordninger.
 • Forhandleren vil ikke la deg betale på en sikker måte, slik som PayPal eller med kredittkort.
 • Private selgere ønsker å fullføre en handel utenfor de sikre kanalene, slik som Finn.no eller eBay.
 • Private selgere insisterer på å få pengene på forskudd.
 • Private innsamlingsaksjoner. Det er langt fra sikkert at pengene går dit det hevdes.

Bruk SMS

Sett opp SMS-varsling slik at du får beskjed hver gang kredittkortet ditt benyttes.

De fleste nettbanker og kredittkortselskap kan varsle deg hver gang kortet ditt blir belastet. Enten via SMS eller i en app.

Du må som regel aktivere denne tjenesten selv. Og den kan koste litt. Hver gang du får en melding, kan du bli belastet for hva det koster å sende en SMS.

Men dette er en svært liten pris å betale for å overvåke kortbruken din. Aktiver den umiddelbart, du. Så blir du varslet umiddelbart hvis banditter herjer med kredittkortet ditt.

Når du er blitt svindlet

Norske kvinner og menn svindles for mer enn 70 millioner kroner på nettet hvert eneste år. Skulle du være uheldig og gå i baret, finnes det et godt håp: Finansavtaleloven.

Det finnes mange ting som er mer sexy enn et lovverk. Men vi kan love deg at loven over er svært ettertraktet blant alle som har blitt fralurt penger.

Loven sørger for at svindelofre får tilbake pengene sine av kredittkortselskapet.

Derfor: Blir du svindlet når du bruker kredittkortet? Ta kontakt med kredittkortselskapet så snart du innser at du har blitt lurt. Sjansen er stor for at du slipper å ta tapet på egen kappe.

Men… (for det er så klart et men…)

Du må ha ditt på det tørre. Du kan ikke ha utvist grov uforstand, som det heter. Mener kredittkortselskapet at du har gjort det altfor enkelt for bandittene, for eksempel gitt dem kortnummer og pinkode frivillig, er sjansen svært liten for at du får dekket tapet.

Meny